Back to Blog

Abstraksjon er helt uaktuelt!

#abstraktkunst #abstraktmaleri #irmasalojæger #kunstklubb #modernekunst #nasjonalmuseet #norskkunst #norskkunstner #samtidskunst contemporary art kunstkurs kurspånett modernekunst norwegian samtidskunst Aug 12, 2022

Abstraksjon er helt uaktuelt! 

Dette ville vi i hve­rt fall sagt hvis vi levde for bare drøye 100 år siden. :-)

Og mens vi tar abstr­aksjon for gitt i da­g, var den helt uten­kelig på den tiden!​ 

Så hvordan ble den skapt, og fremfor alt - hvem kan ta æren for denne banebrytende innovasjonen? Dette er nemlig det store spørsmålet den dag i dag. 

 

Irma Salo Jæger / BONO 

 

En person som har ha­tt størst innflytelse på kunsthistorie og inspirert flere ge­nerasjoner kunstnere var den russiske​ Vasily Kandinsky​ (1866-1944).

Han lagde hans første abstrakte maleri i 1910. Kandinsky var åpen om kunsten sin, og tok den med seg til Tyskland og Frankrike hvor han umiddelbart inspirerte flere andre kunstnere, og abstraksjonen spredte seg fort!​

Kandinsky mente at maleriene​ hans repre­senterte musikalske lyder som han hadde hørt under hans operabesøk til Bolsjoi i Mosk­va.​ 

 

Vassily Kandinsky

 

Men visste du at mens Kandinsky uten tvil hadde størst in­nflytelse på kunsthi­storie, så var han faktisk ikke først med å lage abstrakt ma­leri.

Mange mener at det var den svenske​ Hilma af Klint​ (1862-1944) som sk­apte abstraksjoner noen år før Kandinsky. Og til forskjell fra Kandinsky malte hun energi.

Hun​ turte dessverre ikke å stille ut kunsten sin for allmennheten fordi at hun var redd for å ikke bli forstått.

Og det var faktisk først for et par år siden at hun fikk en internasjonal anerkj­ennelse! Og i dag ser mange på henne som pioneer i abstrakt maleri.​

 

Hilma af Klint

 

Med, det​ mange ikke vet er at Hilma var heller ikke først ut med abstraksjon!​

Det var den spansk-b­ritiske​ Georgiana Houghton (1814-1884!) som vir­kelig var pioneer in­nen abstrakt maleri. Hun arbeidet på 1800­-tallet.

Houghton malte abstr­akt allerede​ 40 år før Kandinsky og af Klint,​ og var helt enkelt foran sin tid!

Kunsten hennes var spirituell, og hun fikk aldri noen anerkjennelse og ble​ nok​ dessverr­e​ sett på som gal i tillegg.​ 

 

Georgiana Houghton

 

Siden den tid har tusener av kunstnere produsert abstrakt kunst og malt abstrakte malerier. I dag er abstraksjon nesten en selvfølger. Selv om disse verkene er abstrakte så finnes det ulike måter å tolke dem på - mer om dette skal vi snakke om på vår neste mesterklasse i vår digitale kunstklubb i slutten av august! 

 

Følg meg gjerne på Instagram og Facebook for daglig inspirasjon og påfyll om kunst! 

 

Sign up for our art updates!

Enter your email to receive information, inspiration and tips about art, art history, art events and the wonderful world of art!

By entering your name and email, you agree to receive emails from us with inspiration and tips about art and the art world. You can unsubscribe at any time by pressing Unsubscribe.