Back to Blog
David Hockney, Matisse Museum, Nice, France

Dette kan kunst gjøre for relasjonene dine!

#artandrelationships #artcommunity #astrupfearnleymuseet #fordelermedkunst #henrimatisse #kulturnatt #kunstbok #kunsthistorie #kunstklubb #kunstkurs #kunstogbarn #kunstogvenner #kunstpaarbeidsplassen #kunstpajobb #kunstutstilling #kuratering #matissemuseum #nasjonalmuseet #thearttrotter Sep 05, 2022

Høsten er kommet og mange av oss setter ekstra pris på varme. For noen er det kanskje en kopp med varm sjokolade, for andre – en bok under et ullpledd, og for de aller fleste av oss – varme relasjoner. 

Når det kommer til relasjonene våre med andre så er jeg helt overbevist om at kunst har en magisk pleiende effekt på dem. 

 For den som er alene eller vil utvide kontaktnettverket sitt, så kan kunst gi muligheten til å møte nye mennesker og finne nye likesinnede venner. 

 Kunst er et helt genialt samtaleemne - alt fra en kort icebreaker med kollega ved kaffemaskinen, til en dyp diskusjon over middagen, slikat vi bygger et tettere bånd med dem vi snakker med. 

For mange par har kunst vært limet i forholdet - en felles hobby å holde på med, eller en date med kunstopplevelse som både gir nye fargerike inntrykk, minner for livet og noe å diskutere etterpå. 

Å involvere barn i kunst er en av de største gavene du kan gi til deg selv og barna eller barnebarna dine. 

Dette høres kanskje ut som en selvfølge, men du lurer kanskje også på hvordan gjøre dette rent praktisk? 

Her vil jeg dele med deg noen konkrete praktiske tips til hvordan du kan bruke kunst som et verktøy til bedre, tettere og varmere relasjoner. 

 

Ved siden av Henri Matisse sitt maleri "Piano lesson", 1923, på Musee Matisse i Nice

 

For å møte nye mennesker er ditt beste kort å dra på åpninger. Sjekk galleriene i hjembyen din og meld deg på deres nyhetsbrev. De sender som regel invitasjoner til vernissasjer hvor de ofte byr på vin og brus - perfekt for å mingle og snakke med andre. 

Å bruke kunst som samtaleemne er enklere enn mange tror. I steden for å snakke om vær; still spørsmål om hva de synes om skulpturer eller malerier dere har rundt dere!

Spør gjerne om dem har sett den nye utstillingen i byen, og har de ikke vært der - fortell om din opplevelse av den! (eller hvorfor ikke å foreslå å gå å se den sammen en dag etter jobben?) 

Husk at du ikke trenger å vite mye eller noe som helst om denne kunsten - vær nysgjerrig, interessert og bry deg. Du vil skille deg garantert ut med originalitet  og du vil selv bli overrasket over hvor interessant denne samtalen kan bli!

 

Alexander Kalder sin "mobil" foran Matisse Museet 

 

For å pleie på forholdet ditt med din kjære så kan dere kombinere å dra på et museum etterfulgt av lunsj eller middag på restaurant  (hva med Tolvte på Munch eller den italienske på Astrup Fearnley?)

Et annet alternativ er å dra på overnattingsutflukt til et av mange flotte steder vi har i Norge. Disse tilbyr totalopplevelser med kunst, mat og natur (f.eks. Ramme gård, Kistefos eller Kaviarfabrikken i Lofoten). Du kan finne flere tips her.  

For å involvere barna er noe av det beste å fortelle dem spennende historier om kunstverkene mens dere vandrer i museer. Det krever litt forberedelser av deg (jeg hjelper deg gjerne med det på kunstkursene mine), men opplevelsen du gir til barna vil være med dem resten av livet. 

Det er også lov å bruke fantasien din! ;) 

Benytt deg også gjerne av alle barnetilbud i museene, og spar heller ikke på flotte barnebøker om kunst med mange bilder, små oppgaver og lek. 

Noen av mine beste minner fra barndommen min var en slik bok - en såkalt barnes encyklopedia om Antikkens Hellas med mange bilder og korte store tekster. Jeg glemte meg bort i den hver kveld før jeg la meg. 

 

 

Er det noe av dette du allerede implementerer eller vil teste ut? Send meg gjerne en mail og fortell historien din!  (kanskje kan jeg dele den (anonymt) i min neste utsendelse, slik at historien din kan være inspirasjon for andre der ute).

God kunstsøndag! :) 

Ps. Følg meg gjerne på Instagram og Facebook for daglig kunstpåfyll

 

 

Sign up for our art updates!

Enter your email to receive information, inspiration and tips about art, art history, art events and the wonderful world of art!

By entering your name and email, you agree to receive emails from us with inspiration and tips about art and the art world. You can unsubscribe at any time by pressing Unsubscribe.