Back to Blog

Gilbert & George - Kunstens Superstars

astrupfearnleymuseet contemporary art gilbertandgeorge kunstutstilling modernekunst norskkunst norwegian samtidskunst thearttrotter Apr 29, 2020

Kunstverdenen har aldri vært mer mangfoldig enn det den er i dag. Og akkurat som i musikk- og filmindustri er også kunstverden full av kjendiser. Så det kan faktisk være greit å kjenne til noen av dem! I høst møtte jeg Gilbert & George på Astrup Fearnley Museet og prøvde å finne ut av hva som har gjort dem til kunstens Superstars.

Du har kanskje fått med deg den store begivenheten i norsk kulturliv i høst - nemlig “Gilbert & George - The Great Exhibition” i Astrup Fearnley Museet? 

Kunsten deres uten tvil vekker oppmerksomhet blant mange. Her kan det være noen som føler seg truffet med deres budskap, mens andre forstår ikke kunsten deres i det hele tatt. Men uansett hva folk måtte synes om Gilbert & George så er de i dag noen av de aller største samtidskunstnerne. De arbeider med de beste og mest innflytelsesrike kuratorer og gallerister, og stiller ut på noen av verdens mest prestisjefulle museer. Og de er også et forbilde for mange. 

Alisa with Gilbert and George in Oslo 

 

Så hvem er Gilbert & George og hvorfor har de fått den store anerkjennelsen? Jeg møtte Gilbert & George i høst da de var i Oslo i forbindelse med åpning av kunstutstillingen deres. Det var en hyggelig møte og jeg fikk spørre dem om alt jeg lurte på. :) Og her har jeg valgt ut fem korte fakta om deres kunstnerskap som er fint å kjenne til! Sjekk også ut tipsene mine nederst i denne artikkelen. 

Screen Shot 2019-12-03 at 14.35.29.png

Fakta nummer 1 - Two individuals, one artist

Gilbert & George er to personer men erklærer seg som én kunstner. I løpet av de siste 50 årene har de arbeidet som en kunstnerduo og skapt all kunst under én signatur “Gilbert & George”. De gjør absolutt alt sammen: de bor sammen, de går ut sammen, de spiser sammen, de arbeider sammen og de skaper kunst sammen. 

Fakta nummer 2 - Living and singing sculptures  

Tidlig  i deres karriere begynte Gilbert & George å kle seg i fine engelske ulldresser, male ansikter med gullmaling og opptre på offentlige plasser ved å synge, danse eller gjøre andre mer provoserende ting. De tok så dette til neste nivå ved å proklamere seg som levende og syngende skulpturer og si at ALT de gjorde var kunst. 

Det vil si at alt fra de våkner om morgenen, går ut for å spise frokost på stamstedet deres til å spasere i gatene i London eller være til stede på en utstillingsåpning så er deres tilstedeværelse kunst, og Gilbert & George er skulpturer som lever og beveger seg. 

Screen Shot 2019-12-03 at 14.37.43.png

White beards, 2016, Gilbert & George, © Gilbert & George / BONO. 

Fakta nummer 3 - All the world is an art gallery

"All the world is an art gallery" er en sitat av Gilbert & George som vil si at hele verden er et stort galleri og alt og alle er kunst - inklusive Gilbert & George som er - nettopp - levende skulpturer! 

Fakta nummer 4 - London East Side

Gilbert & George har bodd på samme adresse i London East End i over 50 år, siden 1968! Ikke nok med at de bor der, de produserer all kunsten sin der og de baserer også all sin kunst utelukkende på å reflektere miljøet og menneskene som bor i denne bydelen. Vil du se Gilbert & George som levende skulpturer? Da er det bare å ta turen til Londons østkant og No. 8 Fournier Street. ;)

Screen Shot 2020-04-14 at 21.42.40.png

 

 

 

 

 

 

Fakta nummer 5 - Provokativ kunst

Gilbert & George henter inspirasjon og materialer fra deres daglige turer langs gatene Spitalfields og Bethnal Green i London for deres fotobaserte kunst. De tar bilder av mennesker, omgivelser og seg selv som levende skulpturer. Deretter blir fotografiene bearbeidet og gjennomgår fotomontasje hvor kunstnerne tilfører verkene sterke farger og visuelle effekter.

Gilbert & George klarer å avdekke de minste detaljene i samfunnet som er ofte relatert til seksualitet, identitet, migrasjon, politikk og tabuer. Disse spørsmålene er ofte presentert på en rå og tøff måte som ofte provoserer, skaper kritikk og sterke reaksjoner hos publikum. Slik beskriver de selv motivene i kunsten deres: 

 "It has to be immaculate in order for us to make all these unpleasant pictures."

- Gilbert & George

 Screen Shot 2019-12-03 at 14.37.23.png

Bethhal Green. 2013, Gilbert & George. © Gilbert & George / BONO.  

TIPS!

Ble du nysgjerrig på denne kunstnerduoen og ønsker å vite mer? Sjekk ut videoene nedenfor!

  • Få innsikt i hvordan Gilbert & George skaper sin kunst i dag og besøk deres studio her
  • Se BBC dokumentar om Gilbert & George her.
  • Se deres Dancing Sculpture opptreden her.
  • Du kan også se filmen “The world of Gilbert & George” fra 1981. Sjekk ut trailer her.

Sign up for our art updates!

Enter your email to receive information, inspiration and tips about art, art history, art events and the wonderful world of art!

By entering your name and email, you agree to receive emails from us with inspiration and tips about art and the art world. You can unsubscribe at any time by pressing Unsubscribe.