Back to Blog
Thorvald Hellesen

Dette var kunståret 2023 – et tilbakeblikk

"kunsthistorie #edvardmunch #kunstklubb #kunstkurs #kunstmuseum #munchmuseet #nasjonalmuseet #thearttrotter annaevabergman annaihle cinemateket henisonstadkunstsenter hilmaafklin høstutstillingen kunstpåfilm larshertervig munch pederbalke thorvald hellesen Dec 27, 2023

Godt nytt år! 🥂🎉

Det er alltid godt å ta en fot i bakken, og som en kjær tradisjon jeg holder ved, lager jeg hvert år et tilbakeblikk på kunst-året som har vært.

Det er en fin måte å fange og bevare de største minnene og opplevelsene, og se på hvordan kunstverdenen, og med det kunsthistorien, utvikler og endrer seg.

Så, før vi med stor entusiasme tar fatt på det nye året, la oss sammen utforske den fascinerende reisen gjennom kunstens verden i 2023! 🌎

La oss begynne!

Bilde: Utenfor det futuristiske Paula Rego-museet, tegnet av arkitekten Eduardo Souto de Moura, i Cascais, Portugal, i oktober.

La oss starte med kunståret i Norge.

Det har vært helt fantastisk, ikke sant? Fra Marc Chagalls sterke lerreter til Magdalena Abakanowiczs fortryllende installasjoner på Henie Onstad Kunstsenter. 🔥 Eller hva med abstrakt ekspresjonisme på Munchmuseet? Lee Krasner, Joan Mitchell, Jackson Pollock og Mark Rothko har virkelig satt sitt preg. 🕷️ Og Louise Bourgeois på Nasjonalmuseet og hennes ikoniske edderkopp-skulptur i Slottsparken – bare wow!

Og så må vi ikke glemme inspirerende solo-utstillingene av Thorvald Hellesen (kanskje min største favoritt) og Harriet Backer på Nasjonalmuseet. Munch og Warhol på Haugar Kunstmuseum i Tønsberg og Tony Craggs "overtagelse" på Kistefoss var også uforglemmelige. 👌

Hva med deg? Hvilken utstilling traff deg rett i hjertet?

Bilde, fra venstre til høyre: Thorvald Hellessen, Mark Rothko, Magdalena Abakanowicz, Tony Cragg, Louise Bourgeois. © Kunstnerne/BONO

 

Og så kom Høstutstillingen, hvor Årets kunstner, Anna Ihle, virkelig skilte seg ut!

Et annet kjært prosjekt i år har vært 'Kunst på film', et initiativ jeg er stolt av å lede i samarbeid med Cinemateket i Oslo. 🥰 Dette prosjektet kombinerer min kjærlighet for både film og kunst, og tilbyr unike filmvisninger om kunstnere som Edvard Munch, Banksy, Johannes Vermeer og Hilma af Klint.

Det er en fantastisk måte å formidle kunstens verden på, og jeg ser frem til å dele flere inspirerende filmer med deg i det nye året. 🎬

Har du et filmønske? Send oss gjerne en mail!

Bilde: Fra visningen av Kunst på film i høst; Fragment av Anna Ihles installasjon "Pauser av spytt og melk, kropper av vann", 2022 på Kunstnernes Hus under Høstutstillingen høsten 2023. ©Ihle/BONO  

 

Norsk kunst har også skint internasjonalt, med Edvard Munchs suksess i Berlin, Anna-Eva Bergman i Paris, og kunstnerduoen Peder Balke og Lars Hertervig som har reist til både Madrid og Helsinki. 👏

Vi må heller ikke glemme Europeiske blockbuster-utstillinger som Johannes Vermeer i Amsterdam 🚀, Hilma af Klint og Piet Mondrian i London, samt Modigliani og Mark Rothko i Paris!

Kanskje var du en av de heldige som fikk oppleve noen av disse utstillingene?

Bilde, fra venstre til høyre: Edvard Munch, Peder Balke, Lars Hertervig, Anna-Eva Bergman ©Bergman/BONO   

La oss nå se på kunstmarkedet som har opplevd en "korreksjon", men har likevel sett noen rekordhøye auksjonspriser. 💰 De to dyreste kunstverkene var Pablo Picassos "Woman with a watch" og Gustav Klimts "Lady with fan", som ble solgt for 139 og 106 millioner amerikanske dollar respektive.

Blant de mest populære og ettertraktede kunstnerne i år finner vi Alia Ahmad, Yuan Fang, Bill Braun og Leonard Baby. Årets mest innflytelsesrike person i kunstverdenen ble fotografen og aktivisten Nan Goldin. 👨‍🎨 Disse kunstnerne er absolutt verdt å utforske og holde et øye med i tiden som kommer!

Og til slutt, et spørsmål om stil: figurativ eller abstrakt kunst? Det ser ut til at den figurative kunsten fortsatt holder sin posisjon som den store favoritten blant kunstentusiaster!

Hva foretrekker du?

Bilde:"Lady with fan", 1918, Gustav Klimt, "Woman with a watch, 1932, Pablo Picasso. ©Picasso/BONO   

 

Synes du det er gøy å følge med på kunstverdenen i sanntid, holde deg oppdatert på de største begivenhetene og trendene, og stadig lære noe nytt?

Svarer du ja på dette, da vil jeg invitere deg til å bli medlem i min Kunstklubb på nett. Her deler vi en felles lidenskap for kunst, og du får tilgang til eksklusive oppdateringer, lærerik påfyll om kunsthistorie, og innsikt og diskusjoner om alt som skjer i kunstens rike.

Bli med oss og dykk dypere inn i kunstens fortryllende verden sammen med likesinnede kunstelskere fra hele Norge! Link til innmelding: https://www.thearttrotter.com/klubb

Jeg ønsker det et fantastisk kunst-år og ser frem til å dele flere kunstopplevelser med deg i 2024! 🤩

 

PS. Følg meg gjerne på Instagram og Facebook

 

 

 

 

 

Sign up for our art updates!

Enter your email to receive information, inspiration and tips about art, art history, art events and the wonderful world of art!

By entering your name and email, you agree to receive emails from us with inspiration and tips about art and the art world. You can unsubscribe at any time by pressing Unsubscribe.