Back to Blog
Leonard Rickhard på Astrup Fearnley museet

Leonard Rickhard: Et liv i kunstens tjeneste

astrupfearnleymuseet kunsthostorie kunstklubb leonardrickhard modernekunst norskkunst norskkunstner renzopiano samtidskunst thearttrotter May 31, 2024

Jeg vil gjerne dele noe helt spesielt med deg - en utstilling som jeg tror vil fange både ditt hjerte og din fantasi.

I januar, to uker før den store utstillingen av Leonard Rickhard skulle åpnes på Astrup Fearnley Museet, en begivenhet som ville ha blitt hedret av H.M. Dronning Sonja selv, døde kunstneren. Med det mistet Norge en av sine fremste kunstnere. 

 

Bilde: Leonard Rickhards verk på Astrup Fearnley museet 

 

Dette er Rickhards største utstilling noensinne, et prosjekt han jobbet med de siste tre årene. Det er utrolig trist at han ikke kunne se den selv...

"Leonard Rickhard: Mellom konstruksjon og sammenbrudd" er ikke bare en utstilling; det er en reise gjennom 50 år med enestående kunstnerisk virke.

 

Bilde: Tenksom modellflybygger, 2019-2023, © Leonard Rickhard / BONO 

 

Leonard Rickhard har gjennom over 50 år utviklet et karakteristisk og lett gjenkjennelig formspråk.

Han er kjent for å utforske og redefinere de samme kjerneelementene, ved kontinuerlig å male de samme motivene om og om igjen.

Denne gjentakende prosessen har blitt et sentralt trekk ved hans kunstneriske virke.

 

Bilde: Ryggvendt figur i nattlig interiør II, 2007-2009, © Leonard Rickhard / BONO

 

Her vil du se mange versjoner av stemningsfulle sørlandske landskap, det vidunderlige fugleskapet, og fascinerende studier av alt fra jernbanevogner, modellbord og bilvrak.

Og selvfølgelig, modellflybyggeren – et motiv Rickhard utforsket i over 40 år, som kulminerte i et monumental stedsspesefikt maleri, det største han noensinne har skap t— et høydepunkt du ikke vil gå glipp av i utstillingen!

 

Bilde: Sort kjøretøy i gresset, 2010, © Leonard Rickhard / BONO

 

Rickhards kunst er påfallende tidløs, og hans bilder bærer en psykologisk dybde som reflekterer både kunstnerens personlige og kollektive etterkrigstidserfaringer.

Det er ikke bare en visuell opplevelse, men en invitasjon til å stanse opp, bruke tid på å oppleve verkene, og reflektere og kanskje til og med finne svar på spørsmål du ikke visste at du hadde...

 

Bilde: Sene i ettermiddagslyset, 2018-2020, © Leonard Rickhard / BONO

 

Hva tenker du om Leonard Rickhards unike evne til å gjenoppfinne de samme motivene gjennom et halvt århundre?

Har du et favorittverk eller tema fra hans karriere som resonnerer spesielt med deg?

 

PS: Ta gjerne en titt på flere inntrykk fra utstillingen i denne videoen på Instagram. Husk å skru på lyden og hør sangen 'E penso a te' (jeg tenker på deg) av den italienske artisten Lucio Battisti fra 1972. 

 

 

 

Sign up for our art updates!

Enter your email to receive information, inspiration and tips about art, art history, art events and the wonderful world of art!

By entering your name and email, you agree to receive emails from us with inspiration and tips about art and the art world. You can unsubscribe at any time by pressing Unsubscribe.