Back to Blog
Tracey Emin, Laure Prouvost, Pipilotti Rist

Dette skjedde i kunståret 2022!

#artnews2022 #contemporaryart #ekebergparken #kunstklubb #kunstkurs #kunsttrender #laureprouvost #munchmuseet #munchmuseum #nasjonalmuseet #oslonorge #pipilottirist #samtidskonst #samtidskunst #thearttrotter #traceyemin Feb 02, 2023

Kunståret 2022 gikk utrolig fort! 

Så snart vi gikk ut av pandemien og kunne bevege oss fritt i museer, gallerier og kunstmesser så har det vært en eksplosjon av kunstbegivenheter, både i Norge og utenlands! 

La oss se tilbake på kunståret som har vært og oppsummere!

Her har jeg valgt ut 5 viktige kunstbegivenheter som har utmerket seg i 2022.

Let’s go! 

  1. Tilbake til normalen 

En veldig god nyhet som skjedde i 2022 er at pandemirestriksjoner er borte, og det betyr at vi har kunnet nyte alt det kunstverdenen har å by på! Og her i Norge er det virkelig mye som venter på å bli oppdaget!

 

  1.   Ny epoke for kultur-Norge

Noe av det aller fineste og viktigste som har skjedd i kunst-Norge i år er åpning av det nye Nasjonalmuseet. 🚀 Med det nye bygget har Nasjonalgalleriet blitt til Nasjonalmuseet, og regnes nå som et av Nord-Europas største museer.

Det nye hjemmet innebærer også et helt nytt kunstprogram i verdensklasse! Det er bare å glede seg til å oppleve utstillinger på likt nivå med London, New York og Paris!

  1. Den kuleste kunsten

Vi har hatt noen flotte utstillinger i Norge i år. 

Personlig vil jeg kåre utstillingen av den franske Laure Prouvost på Nasjonalmuseet til årets utstilling i Norge. 

Mine andre store favoritter er uten tvil Niki de Saint Phalle sin utstilling på Henie Onstad Kunstsenter, Dronning Sonjas private kunstsamling på Dronning Sonja Kunststall, samt surrealistutstilling på Munchmuseet (du kan se en egen mesterklasse om denne utstillingen her)

Noe jeg bare elsker er at Oslo har fått en egen fotofestival. Oslo Negativ har andre år på rad vist frem fantastisk fotografi i verdensklasse i de historiske lokalene til det gamle Deichmanske bibliotek. 

Oslo har også fått noen viktige skulpturer. Mine favoritter er Tracey Emin sin “Mother” utenfor Munchmuseet (lær mer om den i mitt blogginnlegg her) samt en utrolig spennende lysinstallasjon “Nordic Hiolights” av Pipilotti Rist i Ekebergparken (sjekk ut min populære digitale kunstvandring i Ekebergparken her)

Det må også nevnes at Munch har tatt Paris med en storm på hans soloutstilling på Musée D’Orsay. 

Foto: The Art Trotter. @Laure Prouvost, Tracey Emin, Pipilotti Rist / BONO

 

  1.   Kunst i avisoverskrifter

Kunst har alltid skapt store overskrifter i aviser. Og i år har vi sett flere av dem! Dette har overrasket i år! 

Damien Hirst har brent nesten 5.000 av maleriene sine (les mer om hvorfor i mitt blogginnlegg her). Dette skjedde samtidig som at NFT-marked krasjet fullstendig i år.

Aktivistene har smurt kake på Mona Lisa, limt seg fast til Van Gogh og Monet, og kastet maling på Vigelandskulpturer (les mer i dette i blogginnlegget mitt).

Andy Wahols silketrykk av Queen Elisabeth II slo rekord og gikk for nesten 600.000 pund på Sotheby’s i London (en økning fra bare 5.000 pund per trykk i 2005!) 

Den mest omtalte auksjonen i år ble Microsoft medgrunderen Paul Allen sin samling. Kunstsamlingen hans ble solgt for hele 1.5 miljarder dollar på Christie's i New York i november i år. Auksjonen satt rekord som det dyreste eneiersalget.

@ Damien Hirst, Andy Warhol / BONO 

 

PS. Den sjette kunstbegivenheten i 2022 har vært vår varme fellesskap - Kunstklubben -  som har blitt en stor suksess! 

I Kunstklubben er vi en gjeng kunstglade mennesker fra hele Norge. Vi lærer, oppdager og holder oss oppdatert hver måned. Vi møtes på nett og noen ganger på kunstvandringer og kafébesøk!

Her lærer du litt om gangen - om kunsthistorie og kunstner, holder deg oppdatert om alt som rører seg i kunstfeltet, får tips om utstillinger, og blir kjent med andre kunstglade!

Vil du ta kunstinteressen din et skritt videre i 2023? Da er du hjertelig velkommen til Kunstklubben!

Meld deg inn i klubben her.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sign up for our art updates!

Enter your email to receive information, inspiration and tips about art, art history, art events and the wonderful world of art!

By entering your name and email, you agree to receive emails from us with inspiration and tips about art and the art world. You can unsubscribe at any time by pressing Unsubscribe.