Back to Blog
Fernand Leger

Hvordan bli klok på kunst?

#artadvisor #fernandleger #kunsthistorie #kunstkurs #kunstsamler #kunstutstilling #kuratering #læreomkunst #modernekunst #museet #nasjonalmuseet #samtidskunst #thearttrotter forståkunst Sep 20, 2022

Kunst er bra for oss, men den er ikke som en grønnsak. :) 

Den er snarere som et godt vennskap som trenger tid til å modne og blomstre. 

Men kunst kan kjennes overveldende til tider, er du enig

Det er lett å føle seg overveldet fordi man for eksempel ikke er ekspert innen postimpresjonisme eller action painting eller ikke kan sette ord på forskjellen mellom Munch og Van Gogh. 

Så hvor er det best å starte med å bli klok på kunst?  

Fernand Leger museet, Biot 

1. Å starte i nuet og følge med på trendige gallerier og kunstnere. 

Trender kommer og går, men hadde det ikke vært kult å vite hvorfor en banan teipet på en vegg er banebrytende kunst? :) Det krever nemlig litt mer bakgrunnskunnskap og innsikt enn galleribesøk kan gi oss. 

2. Å få “trygghet” i det akademiske og ta en treårig grad i kunsthistorie. 

Det er gøy å studere, men tre år betyr også ganske mye penger og tid. Tenk på dyre pensumbøker, eksamener, og en rekke kjedelige tørre fag som man faktisk ikke får bruk for i praksis senere. Det viktigste av alt er likevel det at man dessverre ikke blir utlært til å enkelt navigere i det virkelige kunst-livet.

3. Selvstudie med Google 

Google har (nesten) alt, så her er det lurt å vite hva man skal lete etter, og samtidig kunne bedømme hvilke kilder er å stole på. Uten noen grunnleggende innsikt i kunstfeltet og i kunsthistorie, kan Google overvelde med mengde informasjon og skape flere spørsmål enn svar. 

4. Forholde seg til hva andre “kritikere” mener i aviser - så lenge du er enig i det :) 

Jeg sier det fordi at kunstkritikere er faktisk helt vanlige mennesker. De har innsikt i kunst som gir dem evne til å danne en egen mening om kunsten. 

Deres mening er nettopp deres personlige tanker, basert på deres referanseområder, tidligere erfaring og kunnskapsnivå. Når vi leser kritikernes analyser er det lurt å spørre seg - “Er jeg enig eller ikke”, og stille seg kritisk til kritikken. :)

 

Fernand Leger museet i Biot

 

Er det én ting jeg skal anbefale her så er det dette:

Start med deg selv! Stol på deg selv og forsøk å danne din egen mening og oppfattelse av kunst ut fra det du føler, vet og tenker fra før når du møter kunst. 

Du kan jo allerede så mye fra før og har sett en del kunst gjennom årene - nå gjelder det bare å tørre å mene!

Å SE på kunst er aller første steget i å bli klok på den. Steg for steg, bilde for bilde vil gjøre deg bedre kjent med den og relasjonen deres vil blomstre, akkurat som i godt vennskap!

Vil du vite mer om ulike måter å SE på kunst på? 

Neste uke skal jeg dele noen av mine praktiske tips med deg om nettopp dette! 

 

 

 

Sign up for our art updates!

Enter your email to receive information, inspiration and tips about art, art history, art events and the wonderful world of art!

By entering your name and email, you agree to receive emails from us with inspiration and tips about art and the art world. You can unsubscribe at any time by pressing Unsubscribe.