Back to Blog

Hvorfor bry seg om kunst?

annaancher contemporary art kunsthistorie kunstkurs kunstkursonline kunstopplevelse kurspånett modernekunst munchmuseet måteråtolkekunst nasjonalmuseet norskkunst norwegian samtidskunst thearttrotter tolkekunst Jun 20, 2022

Er du glad i å gå på museum og synes at kunst er gøy, akkurat som vi gjør? 

Vi har en tendens til å ta mange ting for gitt. Det kan være bussen som tar oss til jobben hver morgen, mangoen som vi kan kjøpe året rundt, eller museer som er der for å gi oss tilgang til kunst.   

Misforstå meg rett - å ta ting for gitt betyr ikke at vi ikke er takknemlig for dem! :) Men hvor ofte tenker vi på at mangoen bidrar til nødvendig vitamininntak eller at møter med kunst kan ha langvarige positive effekter på flere områder i livet vårt? 

Det er nemlig så utrolig mange fordeler kunst kan gi oss når vi lærer litt mer om den!    

Her vil jeg dele med deg seks måter kunst kan berike livene våre på!

(Her kan du laste ned vår gratis guide med praktiske verktøy å hvordan du kan tolke kunst enklere) 

 

 Ved siden av Anna Ancher sitt maleri. Se flere bilder fra utstillingen her

 

1. Næring til kreativitet

Kunnskap om kunst stimulerer kreativiteten og får oss til å tenke utenfor boksen - uansett om du har et kreativt yrke, om du skal pusse opp hjemme eller finne på noe gøy med barna i helgene!  

 

2. Inspirasjon 

Uten inspirasjon kan vi ikke skape! Og hva kan være en bedre kilde til inspirasjon enn kunst! Vi skaper hver eneste dag - på kjøkkenet, i garderoben, ved å teste nye strikkemønstre på den nye genseren, eller ved å velge blomster vi skal ha på terrassen til sommeren! 

Kunstnere har blitt inspirert av hverandre i mange hundre år. Så det er ingenting i veien til å gjøre det samme og overføre kunstinspirasjonen til vårt hverdagslige liv! 

 

3. Magnet for venner og kollegaer 

Små drypp og påfyll om kunst sakte men sikkert bygger kunnskapsbasen vår og utvider horisonten! Plutselig kan du litt mer om issmelting på Grønland, Vestens forurensning i Zanzibar, eller hverdagslivet i Sao Paulo!  (alt dette har jeg lært om gjennom å oppleve kunst!)

Alt dette vil unektelig gjøre deg til en mer interessant samtalepartner - enten du bare har en smalltalk ved kaffemaskinen på jobben, eller kan krydre diskusjonen med referanser til kunst over middagen med venner!

 

Abstraksjon av norske Thorvald Hellesen fra ca 1920-tallet, inspirert av Pablo Picasso og Fernand Leger. 

 

4. Økt forståelse for omverden og empati 

Når vi får innsikt i kunsthistorie og kjenner til den kulturelle konteksten denne kunsten blir født i, så får vi større forståelse for andre kulturer, mennesker generelt og deres adferd. 

Dette er den ultimate veien til fred - ikke bare i verden, men også på hjemmebanen! :-) 

 

5. Kunstsamling 

Kjennskap til kunst og ikke minst klarhet over hva du faktisk liker av kunst, vil garantert hjelpe deg neste gang du vurderer å kjøpe et kunstverk å ha på veggen hjemme! 

Du vil vite nøyaktig hva, hvor og hvordan du kan finne den perfekte kunsten, og kanskje kan det til og med bli en investering du vil ha glede av over tid! 

 

6. Kunsten å se

Og til slutt. Jo mer kunst du ser, jo større sjanse er det at du vil se de vanlige tingene rundt deg med et nytt frisk blikk! Det er bevist at denne type øvelse har en positiv effekt på hjernen vår og utvikler minnekapasitet! 

 

PS. Planlegger du et museumsbesøk i dag eller i nær fremtid? I så fall anbefaler jeg deg å ta med deg disse 3 verktøyene å lese kunstverk på, slik at kunstmøtet gir deg en enda større aha-opplevelse!

 

Følg oss gjerne på Instagram og Facebook.Der deler vi masse kunstpåfyll hver dag!  

 

 

 

 

 

Sign up for our art updates!

Enter your email to receive information, inspiration and tips about art, art history, art events and the wonderful world of art!

By entering your name and email, you agree to receive emails from us with inspiration and tips about art and the art world. You can unsubscribe at any time by pressing Unsubscribe.