Back to Blog
Jadé Fadojutimi

Kunsttrender i 2023

#abstraktmaleri #artclub #arttrends #arttrends2023 #contemporaryart #espenkluge #jadéfadojutimi #kunsthistorie #kunstklubb #kunsttrender #kunstutstilling #kuratering #nasjonalmuseet #nftart #nftkunst #samtidskunst #utstilling Feb 03, 2023

 

Det er nytt år, og det betyr også ny kunst! 

Tradisjonen tro vil jeg også dette året prøve meg på å spå fremtid, og se på hva slags kunst vi kan vi vente oss i 2023! 

Under finner du våre 5 topptrender

Trend 1. Abstraksjon er tilbake

Abstraksjon har fått et nytt liv i 2022 med flere rekorder på kunstmesser og auksjonshus. Dette er en trend som ser ut til å fortsette også dette året!

Trend 2. Flere kvinnelige kunstnere

Med over 90% kvinnelige kunstnere på Venezia Biennale har verden blitt introdusert for fantastiske kvinnelige talenter som vi kommer til å se mer av i året som kommer! Bare på Nasjonalmuseet er det planlagt for flere soloutstillinger av kvinnelige kunstnere i år!  

Trend 3. Soothing pastels / soft painting

Soft painting er ”myke pasteller” eller “mykt maleri” er malerier som har en myk, beroligende ambiens. De er nøytrale og inviterer seerne til en verden full av ro og harmoni. Denne trenden går kanskje i linje med at vi trenger mer ro og harmoni i den kaotiske verdenen vi lever i i dag.  

 

Her: Fra hovedpaviljongen på Venezia Biennale. På omslagsbildet: Alisa foran det abstrakte maleriet av en av fjorårets Biennales yngste kunstnere, Jadé Fadojutimi (f. 1993) / BONO

 

Trend 4. Unge kunstnere er dyrest

Venezia Biennales yngste kunster var født i 199. Unge kunstnere født på 90- og 00-tallet har ikke bare kommet inn på kunstmarkedet men også slått prisrekorder. 🚀 De største galleriene som Hauser and Wirth, Gagosian and David Zwirner, samt auksjonshusene Christie’s, Philips og Sotheby’s har alle solgt kunst laget av svært unge kunstnere til rekordpriser! 💰 Det finnes ingen grunn til at dette vil endre seg i 2023.

Trend 5. NFT og kryptokunst  

NFT har hatt sine opp- og nedganger, men i årene fremover vil vi se NFT til å utvikle seg til en ny kunstform, på lik linje med maleri, fotografi og skulptur. Kryptokunst er en fellesbetegnelse for flere ulike kunsttyper som metaverse art, generative art og NFT (se eksempel her laget av norske Espen Kluge)

Mens NFT- boblen sprak i fjor så går NFT nå i en ny fase med tett involvering fra institusjoner og anerkjente markedsplasser. Christies har for eksempel etablert en egen markedsplass for kryptokunst - Christie’s 3.0 mens det svenske Kulturrådet har finansiert Sveriges første offentlige NFT kunstverk.

NFT er for øvrig månedens tema i Kunstklubben i februar!  Vi får besøk fra en av verdens fremste eksperter pinnen NFT som har undervist på Christie’s, og har etablert verdens første fysiske galleri for kryptokunst. 

 

Lyrical conversations, Espen Kluge / BONO

 

Kunst byr på mange overraskelser! Vi kommer garantert til å se kunst som reflekterer tiden vi lever i. Krig, strømkriser, inflasjon og resesjon, klimaendringer er noe vi garantert kommer til å se i kunst i 2023. 

Hvilke trender tror du kommer til å ta av i 2023?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sign up for our art updates!

Enter your email to receive information, inspiration and tips about art, art history, art events and the wonderful world of art!

By entering your name and email, you agree to receive emails from us with inspiration and tips about art and the art world. You can unsubscribe at any time by pressing Unsubscribe.