Back to Blog

Møt noen av Norges fremste samtidskunstnere

algrim broslo fredrikværslev gatekunst idaekblad ivangaluzin kunsthistorie kunstkurs norskkunst norskkunstner norwegian visitnorway Dec 24, 2020

Hvis du ikke vet mye om den norske kunstscenen, kan det være vanskelig å finne ut hvem noen av de største er. Derfor gir vi deg en kort oversikt over noen av de fremste norske kunstnerne som jobber i dag som vi tenkte fortjener å bli nevnt her!

 

Ida Ekblad

Ida Ekblad (f. 1980) bor og jobber i Oslo. Kunsten hennes er kjent over hele verden. Arbeidene hennes er sjangeroverskridende og kommer i form av malerier, installasjoner, forestillinger, skulpturer, filmer, fotografering og poesi. Du vil også merke referanser til popkultur og bruk av graffiti- og cartoon estetikk, manga-kultur, håndverk og til og med ‘meme-kultur’. 

Kunsten hennes er livlig, spontant og full av forskjellige funnede objekter; du får virkelig følelsen av at hun vil utforske alt! Hennes kunst er inspirert av flere retninger som CoBrA, situasjonisme og abstrakt ekspresjonisme.

Hun har utstilt i blant annet New Museum of Contemporary Art (New York), Palais de Tokyo (Paris), og både Astrup Fearnley Museet og Nasjonalmuseet i Oslo, og hele to ganger på Venezia Biennale. For noen år siden ble hun omtalt av The New York Times i forbindelse med en av kunstutstillingene hennes.  

Akkurat nå er hun aktuell med hennes utstilling i Peder Lund Galleri i Oslo med navnet “Slice of the inaccessible”. Utstillingen er åpen frem til den 16. januar. 

 

 Ida Ekblad, Photo courtesy: Peder Lund Gallery 

 

Broslo

Nikolai Gyllenhammer (f. 1983) og Johnny Aaseth (f. 1985) står bak den norske kunstnerduoen Broslo. Det er mindre enn et tiår siden de begynte med kunst, med sin debututstilling på Gamle Fornebu Kunstsalong i 2013. Ingen av dem har hatt noen offisiell kunstutdannelse, men de har funnet suksess i Norge og internasjonalt. 

Deres innovative kunstnerskap har tiltrukket kjendiser som Pharrell Williams, A$AP Rocky, Post Malone og The Chainsmokers. Broslo er inspirert av samfunnsrelevante spørsmål, som snakker til ungdommen, men hovedmålet deres er å bruke sterke farger, ironi og humor til å spre glede og energi. 

Mange av verkene deres er blitt utstilt i gallerier i Norge. I 2018 samarbeidet de for eksempel med Promenaden Fashion District på ‘HUG LIFE’ der de viste gatedekorasjoner med positive meldinger (se bilde) i Oslo sentrum. De har også laget gatedekorasjon i Los Angeles. 

 

Broslo, ‘Hug Life’ . Photo credit: Ian262, Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

 

Algrim

Algrim (f. 1956) er en svært spennende maler med en akademisk bakgrunn innen grafikk, filosofi og kunsthistorie. 

Algrim bruker en tradisjonell, klassisk figurativ teknikk med fokus på det guddommelige og spirituelle. Han er også anerkjent for hans portretter og har avbildet flere norske og internasjonale kjendiser. 

Algrim arbeider i en avansert og langsom teknikk hvor han bruker lang tid på å forberede og bearbeide lerreter og trerammer, og lager sin egen maling, noe som sikrer lang holdbarhet av hans kunstverk.  Oljemalingen hans som består av naturlige ingredienser, oljer og mineraler av den beste kvaliteten, og etterligner den som gamle mestere bruke under renessansen. 

Grunnet denne lange forberedelsesprosessen, lager han kun noen få verk i året, men de er laget for å kunne vare i hundrevis av år! Som du kanskje allerede forstår står kunstsamlere i kø for å kjøpe arbeide hans!

 

Bjørn Algrim, ‘As above, so below. As within, so without.’ Photo credit: Bjørn Algrim.

 

Tori Wrånes

Tori Wrånes (f. 1978) er en kunstner som ofte sjokkerer med sine ukonvensjonelle og drømmeaktige performancer. Hun kombinerer dette med skulpturer, videoer og installasjoner, sammen med lyd, kostymer og musikkinstrumenter for å skape magiske verdener som byr på spennende opplevelser.

Vi kan ofte se troll-lignende karakterer i arbeidet hennes, som hun mener symboliserer det uregulerte, noe som er utenfor normen.

Hun har tidligere utstilt i Nasjonalmuseet, og du kan finne ev an skulpturene hennes i Ekebergparken skulpturpark i Oslo, en 4,5 meter høy ‘Traveler’.

 

Tori Wrånes, ‘Ancient Baby’. Photo credit: Amaury Laporte, Flickr (CC BY-NC 2.0). 

 

Fredrik Værslev

Fredrik Værslev (f. 1979) er en samtidskunstner som jobber i Drøbak, Norge, og jobber fremfor alt med konseptuelt maleri. Han fokuserer stort på maleriprosessen der han lar naturlige elementer eller forhold, for eksempel solen, påvirke sluttproduktet.

Han har utstilt på Andrew Kreps Gallery i New York, Bonner Kunstverein i Tyskland, Le Consortium i Frankrike, Bergen Kunsthall og Astrup Fearnley Museet.

Fredrik Værslev, Untitled, 2019.

 

Ivan Galuzin

Ivan Galuzin er født i 1979 i Murmansk, Russland, men bor og jobber i Oslo. Han bruker maleri, skulptur, installasjon og video for å utforske særegne interesser som menneskekroppen og nedbrytningsprosessen. I hans Skin serie brukte han maling laget av kjemikalier fra menneskekroppen i stedet for tradisjonell maling, noe som først produserte en sterk lukt før malingen begynte å falle av. 

Han har utstilt på Astrup Fearnley Museet, Kristiansand Kunsthall (2017), Stavanger Art Museum (2016), The Armory Show New York (2012), og Moscow Museum of Modern Art (2010). I sommeren 2020, utstilte han ‘Seat-of-the-pants’ ved Norsk Billedhoggerforening i Oslo.

 

Ivan Galuzin, ‘Sick Skin’ 2014. Photo credit: The Art Trotter

 

Vil du lære mer om kunst og få mer glede av dine kunstopplevelser, sjekk ut våre enkle og morsomme online-kurser om kunst.

 

Skrevet av Henriette Lundby & Alisa Mamonova 

 

 

Sign up for our art updates!

Enter your email to receive information, inspiration and tips about art, art history, art events and the wonderful world of art!

By entering your name and email, you agree to receive emails from us with inspiration and tips about art and the art world. You can unsubscribe at any time by pressing Unsubscribe.