Back to Blog

Uanstendig for en kvinne å tegne dette!

annaancher contemporary art kunstkurs kurspånett kvinneligekunstnere kvinneligkunstner kvinneligmaler modernekunst norwegian samtidskunst May 17, 2022

Har du lagt merke til dette ?

..at om du ber noen om å nevne 5 favorittkunstnere så vil de mest sannsynlig komme på utelukkende menn! Michelangelo, Van Gogh, Munch, Picasso, Monet, Matisse, Dali… 

Hvorfor skjer dette?  

Helt frem til begynnelsen av 1900-tallet kunne ikke kvinner følge kunstundervisning i offentlige kunstakademier. 

En av grunnene til dette var at undervisningsopplegget besto av maling av mennesker som stod som nakenmodeller, og det ble sett på som uanstendig for damer å tegne nakenbilder. 🙊

Så damene måtte velge andre yrker eller bli hjemmeværende. Maleryrke var faktisk svært uønskelig for kvinner fordi at foreldrene deres var redde for at jenta ikke ville gifte seg dersom hun hadde blitt malerinne. 😃 

Så den eneste måten å komme seg på museum på for kvinnen var å … kle av seg!  

Med andre ord måtte hun bli modell for å havne på andre siden av lerretet. 

Av og til klarte disse damene likevel å komme inn på akademiene. Men de fikk likevel ikke lov å delta i nakentegning. I tillegg ble de gjort narr av av deres mannlige medelever! 

Danske Anna Ancher maler en vaksinasjonscene i 1899. Les mer om maleriet på Facebook siden min her

 

Amerikanske Mary Cassatt var en av dem. Hun kom inn på Pennsylvania Academy of the Fine Arts, men fikk så lite kunstnerisk frihet at hun “fløy” til Paris!

Selv etter at det ble lov for kvinner å gå på kunstakademi, så ble det etablert en uskreven regel om at kvinners jobb var tekstilkunst og porselen, mens mennene tok seg av arkitektur, skulptur og maleri!

De seneste 20 årene har vi sett flere kvinnelige kunstnere fra fortiden komme til lyset. Lee Krasner, Dora Maar, Georgia O'Keeffe. 

I fjor organiserte Sørlandets kunstmuseum en fantastisk utstilling av nordiske kvinnelige modernister, mens Lillehammer Kunstmuseum introduserte danske Anna Ancher. Dette ble kunstnerens største utstilling utenfor Danmark noensinne! 

Takket være disse utstillingene får disse fascinerende kunstnerne endelig den oppmerksomheten de fortjener. Samtidig får også vi muligheten til å bli kjent med et mer komplett og nyansert bilde av kunstverdenen!

Mary Casatt, Five O'Clock tea, 1880. 

 

PS1. Synes du at kunst av og til kan være helt gresk? :) Jeg har laget en guide til deg med 3 enkle metoder å tolke den! Last den ned gratis her

Følg meg gjerne på Instagram og Facebook ! Der deler jeg masse kunstpåfyll hver dag! :)

Sign up for our art updates!

Enter your email to receive information, inspiration and tips about art, art history, art events and the wonderful world of art!

By entering your name and email, you agree to receive emails from us with inspiration and tips about art and the art world. You can unsubscribe at any time by pressing Unsubscribe.