Back to Blog
Mark Rothko

Det koker i kunst-Norge!

#auksjon #edvardmunch #kunsthistorie #kunstklubb #markrothko #munch #munchmuseet #pederbalke #samlekunst #thearttrotter Mar 16, 2023

Det koker på den norske kunstscenen om dagen. 

Mars har braket løs med flere store kunstbegivenheter. Kunst i verdensklasse kommer til Norge, norsk kunst markerer seg i utlandet og norske kunstnere skaper avisoverskrifter som aldri før!  

Her vil jeg gi deg et lite innblikk!

 

© Mark Rothko Foto: Munchmuseet

 

I mars har vi fått to blockbuster utstillinger i Norge: Marc Chagall på Henie Onstad Kunstsenter og amerikansk ekspresjonisme på Munchmuseet med bl.a. verk av Mark Rothko og Jackson Pollock.

Samtidig som at kunst i verdensklasse kommer til Norge, gjør norsk kunst det stort i utlandet.  

Peder Balke og Lars Hertervig er aktuelle med en utstilling i Madrid som åpner nå til uken.  Der vises 60 av deres verk i dialog med den spanske romantiske maleren Eugenio Lucas Velázquez. Han regnes som en av de største mesterne i det spanske maleriet fra 1800-tallet!

 

Peder Balke 

 

I mars har Edvard Munch dukket opp på en auksjon i London og skapt nok en gang internasjonale avisoverskrifter. Et av hans viktige verk ble nemlig solgt for hele 210 millioner kroner. 

I dette fire meter brede maleriet Dans på stranden (på bildet under) tar Munch oss med på sine kjærlighetseventyr i Åsgårdstrand. Men lite visste han om hvilket dramatisk liv dette maleriet kom til å få!

Alt startet i Berlin i 1906, hvor verket skulle utsmykke en hel sal i et avantgardeteater. Kort tid etter at verket kom på plass, ble det delt i stykker, klassifisert som degenerert kunst, tvangsolgt som en konsekvens av nazistetens forfølginger av jøder  og gjemt i en låve i den norske skogen under den andre verdenskrig. 

Salget av maleriet nå i mars ble en viktig historisk markering som rettet opp i en forferdelig urettferdighet som skjedde under Nazi-Tyskland.

 

Dans på stranden, 1906, Edvard Munch 

 

Hildegunn, det er så mye mer jeg vil dele med deg  både om dette maleriet og om alt som skjer i kunstverdenen om dagen; de kommende utstillingene, de nye skulpturene, og de store nyhetene! 

Dette skal jeg gjøre her på mitt gratis foredrag

Og du er hjertelig velkommen! 

 

Sign up for our art updates!

Enter your email to receive information, inspiration and tips about art, art history, art events and the wonderful world of art!

By entering your name and email, you agree to receive emails from us with inspiration and tips about art and the art world. You can unsubscribe at any time by pressing Unsubscribe.