Back to Blog
By Soheila Sokhanvari

Iransk kunst som forteller mer enn nyhetsoverskrifter

#astrupfearnleymuseet #iranianart #kunstforedrag #kunstgalleri #kunsthistorie #kunstkurs #kunstner #lærnoenytt #modernekunst #nasjonalmuseet #samtidskunst #soheilasokhanvari #thearttrotter Nov 11, 2022

Mens protester fortsetter å ryste Iran kom jeg å tenke på mitt aller første møte med landets moderne historie på et galleri i London i 2015. 

Jeg gikk inn i galleriet av ren nysgjerrighet - jeg hadde nemlig aldri sett kunst fra Iran og visste ikke hva som ventet meg der inne. Jeg trodde jeg skulle se noen fargerike bilder, men i det jeg gikk inn ble jeg oppslukt av inntrykk.

 

The Love addict og Hei baby I am a star, 2019 av iranske Soheila Sokhanvari. 

Fotografiene på veggene fortalte en historie om Iran før 1979 da den Iranske revolusjonen forandret det vestlig orienterte monarkiet til en islamsk teokratisk republikk. 

 

Det var bilder av selvstendige, vestlig kledde, motebevisste kvinner. De var fotografert på arbeidsplassene sine, på gater, mens de kjørte bil. De var blant annet jurister, politikere, leger, kunstnere! 

Det var kvinner som fortsatt lever i Iran i dag - de er mødrene, bestemødrene og oldemødrene til dem som risikerer livet på gatene i Iran i dag. 

 

 

Tobeh, 2020 av iranske Soheila Sokhanvari

 

 

Det er også slik den iranske kunstneren Soheila Sokhanvari husket disse kvinnene da hun flyttet fra Iran i 1978 som tenåring. Det er også disse kvinnene hun avbilder i maleriene sine i dag. 

 

Moderne kunst er mer enn fine bilder eller nostalgiske fotografier. Den forteller oss historien, gir oss sterke inntrykk og åpner øyne våre på ting som skjer rundt oss - akkurat som disse verkene gjør!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sign up for our art updates!

Enter your email to receive information, inspiration and tips about art, art history, art events and the wonderful world of art!

By entering your name and email, you agree to receive emails from us with inspiration and tips about art and the art world. You can unsubscribe at any time by pressing Unsubscribe.