Back to Blog
Banksy og Munch

Er Banksy den nye Munch?

#arthistory #arttrotter #banksy #contemporaryart #edvardmunch #kunstauksjon #kunsthistorie #kunstrådgiver #kunstsamler #kunstsamling #kuratering #læromkunst #modernekunst #munchmuseet #samtidskunst #skrik #thearttrotter Sep 12, 2022

Hvis Munchs Skrik var et kunstikon av det forrige århundre så har Banksys Girl with a Balloon sterkt posisjonert seg som et ikon av det 21. århundre.

Begge verkene har faktisk mye til felles!

De finnes både som maleri og trykk, de eksisterer i flere opplag og versjoner, og begge er svært ettertraktet på markedet og selges for millioner. 

Munch signerte ikke alltid trykkene sine, og det gjorde ikke Banksy heller. Av de totalt 838 trykkene av Girl with a Balloon, ble kun 150 signert.

Mens Munch håndmalte kun 4 Skrik, lagde Banksy hele 25 spraymalte versjoner på lerret og noen til på metallplater. 👨‍🎨 Som du skjønner, både olje og spray anses i dag som like viktige håndverk! 

 

 Skrik, 1893, Munch og Girl with a Ballon, 2002, Banksy 

Det tok over 60 år før Skrik fikk populariteten den har i dag, mens Banksys Girl with a Balloon ble et fenomen på under 20 år under Banksys levetid. 

Jeg skjønner deg godt hvis du er ikke helt enig i at begge er likeverdige mesterverk. :) 

Likevel er dette i dag et anerkjent faktum! Så hva er det som gjør Girl with a Balloon så spesielt? 

 

Girl with a balloon, 2002, Banksy, Foto: Dominic Robinson

 

Det hele startet i 2002 når en ukjent, tilsynelatende ung person under kallenavnet Banksy tagget en vegg i Shoreditch i London. Da var det få som brydde seg om dette. 

To år senere bestemte han seg for å lage trykk med det samme motivet. Han lagde da over 800 signerte og ikke signerte versjoner som han prøvde å selge for respektive 1.500 og 750 kroner stykk. Det var dessverre ikke mange av dem som ble solgt da. 

Motivet var såpass viktig for Banksy at han etterhvert begynte å tagge jenten på

ulike landemerker verden over som kommentar til sosiale ulikheter, urettferdigheter og som kritikk av politikken. 

Blant annet tagget han henne som kommentar til flyktningkrisen i Syria og den militære konflikten mellom Israel og Palestina (som du ser på bildet under). 

 

Mural, West Bank wall, 2006, Banksy

 

Selvfølgelig fikk dette mye internasjonal medieomtale, og bidro til at Banksy begynte å etablere seg ikke bare som en gatekunstner men som en sosial kommentator og provokatør

Det var dog en annen hendelse noen år senere som virkelig gjorde Banksy til en

mega-super-kunst-stjerne!

Høsten 2018 auksjonerte han nemlig bort et maleri av Girl with a Balloon på Sotheby’s i London, som ble solgt for nærmere 14 millioner kroner. 😱

Men bare sekunder etter at verket ble solgt, ble det ved hjelp av fjernkontroll, satt i gang en innebygd mekanisme i rammen som makulerte halvparten av verket i auksjonssalen! 😱

(du kan se mitt miniforedrag om dette her)

 

 Love is in the air, 2002/2018, Banksy 

Alt dette skjedde i realtid, i direktesendt auksjon i et av verdens mest prestisjefulle auksjonshus og fikk umiddelbare reaksjoner verden over. 

Siden den tid ble hans trykk solgt for 15 millioner kroner, og da dette makulerte verket ble solgt igjen i 2021, gikk det for hele 250 millioner kroner! 

Det er fortsatt ingen som vet med sikkerhet hvem Banksy er, jeg synes vi kan godt kalle han for kunstens Shakespeare.

Hva tenker du?

Er Girl with Balloon et virkelig ikon av det 21. århundre eller er det bare en “hype”?

Er det prisen som teller eller Banksys uendelige originalitet som spiller inn?

 

 

 

 

Sign up for our art updates!

Enter your email to receive information, inspiration and tips about art, art history, art events and the wonderful world of art!

By entering your name and email, you agree to receive emails from us with inspiration and tips about art and the art world. You can unsubscribe at any time by pressing Unsubscribe.