Back to Blog
Venezia Biennale

3 ting du må vite om Biennale i Venezia

#arkitekttegnet #astrupferarnleymuseet #biennale2022 #contemporaryart #hvaerkunst #kunstkurs #kunstpånett #nasjonalmuseet #nordiskpaviljong #norskkunst #samtidskunst #sandramujinga #sisseltolaas #sverrefehn #veneziabiennale #veneziatur #whatisbiennale Oct 04, 2022

“Alle” snakker om Biennale, men hva er det egentlig, hvem er det for, hvordan skal man navigere der, og hvorfor skal man dra dit i det hele tatt? :)

For en stund siden satt jeg med alle disse spørsmålene selv og ikke visste hvor jeg skulle starte..

Det er jo et sted som tiltrekker museumsdirektører, gallerister, kritikere, journalister og til og med kjendiser.. 

Men det er også et sted for vanlige kunstinteresserte som oss!

Her har jeg satt opp tre ting som jeg skulle ønske jeg visste om Biennale før jeg dro dit for aller første gang!

 

Ved siden av et av Biennales mest omtalte verk av tyske Katharina Fritsch - Elefant (1987)

 1. En utstilling som gave til Italias konge i 1895

Visste du at Biennale er verdens eldste kunstutstilling? Den ble holdt for første gang i 1895 som en gave til sølvbryllupet til den daværende kongen av Italia og hans kone Umberto I og Margherita av Savoy! 

Men det var ikke en hvilken som helst utstilling. Flere land ble invitert til å stille ut sine fremste kunstnere. Norge var forresten med allerede den første gangen!

 

Den nordiske paviljongen tegnet av Sverre Fehn, 1962

 2. Paviljonger - en arkitekturopplevelse utenom det vanlige 

Første utstillingen hadde enorm suksess med over 220 000 besøkende! Det ble derfor besluttet om å fortsette tradisjonen og holde utstillingen med jevne mellomrom. Etterhvert begynte arrangørene å invitere de ulike landene til å bygge sine egne permanente paviljonger. 

Å vandre gjennom disse paviljongene i dag er nesten som å reise gjennom den moderne arkitekturhistorien - her får man se alt fra art nouveau til futurisme, og fra neoklassisisme til funkis-bygg!

 

Biennales paviljonger: Norden, Ungarn, Polen, Finland

3. Kremen av verdens samtidskunst samlet på ett sted

Å bli invitert til Biennale er en stor ære og en prestisje for kunstnere, noe som kan løfte karrieren deres til nye høyder. Det er både en anerkjennelse og en plattform for å møte gallerier, museer og private samlere. 

Mer håndplukket og kvalitetssikret enn på Biennale kan det nesten ikke bli når det gjelder samtidskunst. 

Er du interessert i samle kunst så er det lurt å følge med på hvilke norske kunstnere som blir invitert!

I tillegg til at hvert land nominerer sine beste kunstnere, så håndplukker Biennales kurator flere hundre samtidskunstnere fra hele verden til å stille ut i den sentrale paviljongen som viser hovedutstillingen. 

I år er norsk-kongolesiske Sandra Mujinga med i hovedutstillingen andre gang på rad. Her finner vi også den norske Berlin-baserte lukte-kunstneren Sissel Tolaas som gir et sterkt lukte-bidrag i Chiles paviljong!

Her er noen av opplevelsene våre i Venezia: fargerik byvandring, magisk gondoltur, unike besøk av lokale kunstnerverksted og hjemmet til Titian, deilige båtturer, fantastisk Venetiansk mat, verdens kjente museer, kirker og unike lokale håndverk.

Oppsummert så kan Biennale beskrives som en opplevelse der samfunn, trender og kunst går hånd i hånd. Her kan du nyte både kunst, arkitektur, natur og vakker Veneziansk utsikt på ett sted!

Til forskjell fra et vanlig galleri som du kan besøke på en time, bør du gjerne sette av en hel dag eller tre dager til å nyte det fullt ut.

Biennale stenger i slutten av november, og det blir to år til neste blir holdt. Kanskje drar du dit i høst, eller blir med meg dit om to år? :)

 

Ps. Følg meg gjerne på Instagram og Facebook for mer påfyll og innsikt i kunst og kunstverdenen! 

 

 

 

Sign up for our art updates!

Enter your email to receive information, inspiration and tips about art, art history, art events and the wonderful world of art!

By entering your name and email, you agree to receive emails from us with inspiration and tips about art and the art world. You can unsubscribe at any time by pressing Unsubscribe.