Back to Blog
Nettverden, Leonardo da Vinci

Påsken i malerkunsten – kunstnernes tolkning gjennom 2000 år

"kunsthistorie "modernekunst #kunstklubb edvardmmunch fraangelico giotto gotikken henrimatisse kunstkurs kunstkurspånett læromkunstpånett modernekunst nattverden paskeikunsten påskefortellingikunsten renessansen rosenkrantskapellet salvadordali thearttrotter tizian Apr 29, 2025

Hva har Giotto, Fra Angelico, Leonardo da Vinci – og til og med Salvador Dalí – til felles? De vendte alle tilbake til én og samme fortelling. Gang på gang. 

En fortelling som har inspirert, beveget og utfordret dem – og som har formet vestlig kunst mer enn noen annen. En fortelling om kjærlighet, svik, mot, tap og håp.

Påskefortellingen, enten du kjenner den utenat eller bare i bruddstykker,enten fra Bibelen eller maleriene, er en av de mest gripende historiene som finnes.

Og i kunstnernes hender blir den noe mer enn ord – den blir et visuelt språk. Et språk som generasjoner av kunstnere har brukt for å utforske de dypeste lagene av det å være menneske.

 

Jesu inntog i Jerusalem, 1305, Giotto – Part of the frescos in Scrovegni Chapel, Padua, Italy 

 

Et stille opptog 

Det begynner med et opptog. Jesu ankommer Jerusalem – ikke på en hest, men på et esel. Folket vifter med palmegrener og roper hosianna.

Giotto, som maler dette rundt 1305 i Padova, skaper en scene som fortsatt føles ekte. Jesu inntog i Jerusalem er ikke prangende – men jordnær. Ansiktene ser rett på oss. Øyeblikket er fullt av verdighet, og varsler det som skal komme.

 

Nattverden, 1550, Plautilla Nelli

 

Et måltid før natten faller

Under nattverden stanser tiden. Brød brytes. Vin helles. I Plautilla Nellis Nattverden fra 1550, malt i stillhet innenfor klostervegger i Firenze, sitter disiplene stive av uro.

«En av dere skal forråde meg,» sier Jesus – og stillheten som følger er høyere enn noe rop.

Nelli, en selvlært nonne, maler ikke dramatikk, men sorg. Scenen handler ikke bare om sviket som kommer – men om nærheten som går tapt.

 

Nattverdens sakrament, 1955, Salvador Dali © Dali / BONO

 

Langt senere gjenfortolker Salvador Dalí nattverden i sitt surrealistiske og åndelige verk fra 1955. Her er Kristus vektløs, lysende, nesten gjennomsiktig. Scenen svever utenfor tidens rammer. Dalís maleri handler ikke om dogmer – det handler om mysterium. Det ubegripelige. Det evige.

 

Arrestasjonen av Jesus (Judas' kyss), 1303, Giotto – Part of the frescos in Scrovegni Chapel, Padua, Italy 

 

Sviket

Når øyeblikket kommer, skjer det ikke med sverd – men med et kyss.

I Giottos Arrestasjonen av Jesus (Judas' kyss) trer Judas frem fra skyggene og omfavner Jesus.

Dette var det forhåndsavtalte tegnet til soldatene: «Han jeg kysser – det er ham dere skal ta.»

Men kysset var også et tegn på respekt. En kjærlig hilsen til en lærer og venn. Og det er nettopp derfor det er så smertefullt – et tegn på hengivenhet som blir et verktøy for forræderi. 

 

Jesus bærer korset / Veien til Golgata, 1560, Tizian

 

Jesus blir dømt og bærer sitt kors

Så går veien videre – gjennom lidelse og stillferdig styrke.

I Tizians Jesus bærer korset fra 1560 ser vi Jesus presse seg frem, tynget av korset og menneskemengdens vold. Han stritter ikke imot – men bærer vekten, fullt og helt, med sorg og vilje i hvert steg. 

 

Golgota, 1900, Edvard Munch

 

Korsfestelse

Og i Edvard Munchs Golgota (1900) er Jesus alene. Sentrert i et urolig, uforstående folkehav. Her er det ingen orden – bare et intenst nærvær av uro, fremmedgjøring og avstand mellom det guddommelige og det menneskelige.

Men historien slutter ikke her.

   

Oppstandelsen og kvinnene ved graven, 1442, Fra Angelico

 

Stillheten 

 

Påskemorgen begynner i stillhet.

I Fra Angelicos Oppstandelsen og kvinnene ved graven er det tomme rommet det mest talende. En engel venter, mild og lysende. Kvinnene som kom for å sørge, står stille – fanget mellom frykt og undring.

Mirakelet vises ikke. Det antydes. Og i stillheten ligger budskapet: Noe ugjenkallelig har skjedd. Verden vet det bare ikke helt ennå.

 

Rosenkranskapellet, 1951, Henri Matisse

 

Flere århundrer senere vender Henri Matisse, gammel og syk, tilbake til Kristus-fortellingen. Resultatet blir Rosenkranskapellet i Vence – fullført i 1951 – et kapell han tegnet og utformet ned til minste detalj: glassvinduer, alterduker, veggdekorasjoner.

Her fremstår påskens scener i flytende svarte linjer og strålende farger. Kristus går igjen – på korset, i graven, i oppstandelsen. Alt nummerert, alt vevd inn i én rytmisk, poetisk helhet.

Matisse kalte det sitt livs største  mesterverk. Det er ikke en avslutning. Det er en ny begynnelse.

 

Nattverden, 1496-98, Leonardo Da Vinci

 

Det er utrolig å følge påskens fortelling gjennom disse visuelle mesterverkene – bilder som ikke bare leder oss gjennom lidelseshistorien, men også gjennom kunsthistorien selv. 

I over to tusen år har kunstnere vært dypt fascinert av denne historien. Hver generasjon har vendt tilbake til den: noen med tro, andre med tvil, mange med spørsmål. Fra Giotto til Matisse har de forsøkt å uttrykke dens mysterium i sitt eget språk, preget av tiden de levde i.

Disse verkene er ikke bare illustrasjoner. De er refleksjoner – av lidelse og kjærlighet, av mørke og lys. Gjennom dem får vi en visuell nøkkel til fortellingen, som lar oss gå inn i den – ikke som tilskuere, men som medmennesker. Og enten vi står foran en freske, et kapell eller en enkelt malt figur, blir vi minnet på én ting: Dette er en historie som fortsatt taler.

 

 

🎓 Vil du dykke dypere?

Bli med i vår nettbaserte Kunstklubb og se hele mesterklassen Påske i kunsten, der vi utforsker denne tidløse fortellingen gjennom øynene til noen av kunsthistoriens største navn – fra bysantinske mosaikker til Michelangelo, El Greco og Dali.

I denne mesterklassen dykker vi ned i hvordan noen av verdens største kunstnere har skildret påskefortellingen – fra de tidligste kristne uttrykkene, via renessansens storslåtte altertavler, til modernismens mer personlige og utfordrende tolkninger.

Dette vil du lære:

  • Påskens bibelfortelling – fra inntoget i Jerusalem til oppstandelsen

  • Hvordan kunst har fremstilt Kristi lidelse, død og oppstandelse i over 1000 år – fra middelalderen og Giotto til modernismen og Matisse og Dali

  • Nøkkelscener og symboler i kunsten som skildrer Jesus og Bibel-fortellingen

  • Hvordan tro, tvil og håp uttrykkes visuelt i noen av kunsthistoriens største verk

  • Hvorfor påskefortellingen fortsatt angår oss – uansett tro – og hvorfor den er en hjørnestein i vår kulturelle arv

I tillegg til å få tilgang til denne mesterklassen, får du samtidig tilgang til hele biblioteket i Kunstklubben, som består av over 40 forskjellige mesterklasser og foredrag om kunstnere, epoker og kunstverdenen! 

Meld deg inn her: https://www.thearttrotter.com/klubb 

 

Følg meg gjerne på Instagram for daglig kunstinspirasjon – jeg sender fra ulike byer, museer og gallerier! Du finner meg der som @the_art_trotter 

 

 

DU FÅR MER enn dette foredraget!

For å delta i kveldens mesterklasse må du registrere deg som medlem – og her kommer det beste:

  • Som medlem får du, i tillegg til kveldens foredrag, full tilgang til alt innhold i Kunstklubben – inkludert 40+ foredrag om kunst, kunstnere og kunsthistorie!
  • Alle foredragene – inkludert kveldens – kan du se så mange ganger du vil, så lenge du er medlem.

 

Slik registrerer du deg – det er enkelt:

  1. Klikk på knappen under

  2. Velg mellom månedlig eller årlig medlemskap, og fullfør registreringen

  3. Få umiddelbar tilgang til kveldens mesterklasse + over 40 foredrag om kunst

 

All praktisk informasjon kommer rett i innboksen din etter at du har registrert deg.

 

 

Ps. Dette sier deltakere fra mesterkalssen!

 

 

 

 

Sign up for our art updates!

Enter your email to receive information, inspiration and tips about art, art history, art events and the wonderful world of art!

By entering your name and email, you agree to receive emails from us with inspiration and tips about art and the art world. You can unsubscribe at any time by pressing Unsubscribe.