Back to Blog

Oppdag graffiti og utforsk Norges gatekunstscene med oss!

banksy dolk dotdotdot gatekunst graffitikunst kunsthistorie martinwhatson norskkunst norskkunstner norwegian samtidskunst veggmaleri visitnorway Jun 24, 2020
 
Sommeren er i full gang og mange av oss har fortsatt sommerferie - i Norge! I juni plukket jeg fem arkitekturperler i Norge som ventet på å bli oppdaget. Nå ønsker jeg å fortelle litt om en annen type perle som er verdt å bli sett  sommer og som ofte ender opp på arkitekturen; nemlig gatekunst

La oss først ta en rask titt på graffiti historie, før vi blir kjent med Norges største gatekunstnere, og jeg deler tips om hvor du kan finne noen av den beste gatekunsten. 

Hvor startet det hele?

Graffiti betyr å skrive eller male på offentlige vegger eller steder. Graffiti ofte finner sted uten tillatelse og gatekunstnere vanligvis ønsker å formidle historier som gjenspeiler problemer i samfunnet. Du kjenner kanskje til Banksy eller "the Lennon Wall" allerede, men vet du hvor graffiti oppsto?

Lascaux cave, Frankrike, over 17.000 år gammel. Photo: Public domain. 

For tusenvis av år siden ble menneskets eksistens etset på huleveggene, men moderne graffiti dukket først opp på 1960-tallet i Philadelphia når unge Darryl "Cornbread" McCray signerte kallenavnet hans over hele byen. Like etter dukket den opp i New York, men Ordfører John Lindsay hevdet raskt at han så det som hærverk og brukte dermed millioner av dollar på å rense det bort.

"My God, Help Me to Survive This Deadly Love" (1990) av Dmitri Vrubel. © Dmitri Vrubel. Photo credit: Bundesarchiv, B 145 Bild-F088809-0038 / Thurn, Joachim F., Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0 DE)

På 80-tallet kom kunststilen til Norge og ble en del av det unge hiphop-miljøet i Oslo. Problemet oppsto da mediene begynte å vise interesse på slutten av 80-tallet og på 90-tallet. Den stort sett fredelige graffitiungdommen ble stadig mer synlig for allmennheten og havnet derfor oftere i trøbbel med loven. Dette økte den dårlige mediedekningen og kontroversen om det var kunst eller hærverk, og om kunstnerne var kriminelle.

Graffiti rundt området Blå i Oslo. Photo credit: The Art Trotter

Endring av holdninger

De siste årene har sett holdningen til gatekunst forandre seg mye. Norge har begynt å anerkjenne og oppfordre til gatekunstprosjekter, og noen byer gir penger i støtte! Gatekunstscenen har fått internasjonal anerkjennelse og har gjort landet mer fargerikt enn noen gang. Noen av våre mest kjente artister er Dolk, Martin Whatson, DotDotDot, Atle Østrem, Pøbel, og mange flere. Kunsten finnes rundt hvert hjørne i norske byer. Ta en titt på noen eksempler:

Oslo

Oslo har et stort utvalg av gatekunst. Øverst på must-see listen bør Norges aller største gatekunstdestinasjon være; Brenneriveien, i tillegg til de mangfoldige bydelene Tøyen og Grünerløkka, og så klart Oslo sentrum.

"High Up" av Martin Whatson (i nærheten av "Urban Zebra") © Martin Whatson. Photo credit: Bene Riobó, Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Bergen

Over flere år har Bergens holdning til gatekunst endret seg drastisk. Visste du at på slutten av 90-tallet skapte Banksy flere kunstverk rundt Bergen sentrum, men kunsten ble ansett som hærverk og til slutt renset bort? Nå har gatekunst blitt en del av byens ‘signaturutseende’ og Banksy’s verk er verdt tusenvis av kroner. 

"Spray" av Dolk. © Dolk. Photo credit: Foam, Flickr (CC BY-SA 2.0

Stavanger

Stavanger er en av de første byene i Norge som godtok kunstformen. I 2016 ga byen penger til den årlige Nuartfestivalen, en non-profit gatekunstfestival hver september som inviterer nasjonale og internasjonale kunstnere som "opererer utenfor det tradisjonelle kunstetablissementet" til å dekorere byen. I år vil det finne sted mellom 3. og 7. september. 

"Protester" av DotDotDot. © DotDotDot. Photo credit: Fredrik Walløe, Flickr (CC BY-ND 2.0)

Festivalen startet i 2001 og er nå en av de største gatekunstfestivalene i verden. Der kan du delta på workshops, filmvisninger, kunstutstillinger, og se hvordan kunsten lages. Det engasjerer publikum og oppmuntrer til samtale om hva kunst egentlig er. Stavanger tilbyr også Street Art Tours hver lørdag i sommersesongen.

Høres dette ut som noe for deg? Norges gatekunstscene bør absolutt være på toppen av must-see-listen i sommer. Internasjonale artister har også dekorert på byens murer. Håper dette ga deg et godt utgangspunkt.

Fortsatt god sommer fra The Art Trotter! : ) 

Sign up for our art updates!

Enter your email to receive information, inspiration and tips about art, art history, art events and the wonderful world of art!

By entering your name and email, you agree to receive emails from us with inspiration and tips about art and the art world. You can unsubscribe at any time by pressing Unsubscribe.